Tek Taraflı Ses Teli Felci
Ses telinin felci, ses teli dokusunu oluşturan kas...
Ses kısıklığının en sık nedenleri neler olabilir? Ses problemleri bir çok farklı nedenden kaynaklanabilir. Kısa süreli ses kısıklıkları basit üst solunum yolu enfeksiyonları ya da sesin kısa süreli yanlış kullanımı (bağırma, tezahürat yapma, çok öksürme, boğaz temizleme gibi) sonrasında dahi ortaya çıkabilir. Uzun süreli, özellikle iki haftadan daha fazla süren ses kısıklıkları ise daha ciddi bazı problemlerin ilk belirtisi olabilir.
Kulak Burun Boğaz camiasının en prestijli dergilerinden birisi olan Laryngoscope dergisinde yayınlanan bir çalışmaya göre, fonksiyonel ses bozuklukları, ses kısıklığı nedeniyle başvuran hastalar arasında en büyük grubu oluşturmaktadır.
Fonksiyonel ses kısıklığı (Fonksiyonel disfoni) (FD), yapısal olarak tamamen normal olan ses tellerinin uygun ses çıkarma işlevini yerine getirememesi durumudur. Bir başka ifade ile, normal olan ses organının uygun olmayan, ya da yanlış şekilde kullanılması olarak tanımlanabilir. Bu klinik durum için kullanılan en güncel terim malregülatif ses kısıklığıdır (malregulative dysphonia). Bu terim ile hedeflenen, organın aslında organik olarak iyi durumda bulunduğu, ancak, uygunsuz kas gerilim düzenlenmesi nedeniyle sesin ideal şekilde çıkmadığının ifade edilmesidir. Bu tanının koyulabilmesi için hastanın ses hastalıkları konusunda deneyimli bir klinik tarafından gerekli tüm incelemeler ışığında değerlendirilmiş olması gereklidir. Bu hasta grubu, ses hastaları içerisinde %10-40’lık bir bölümü oluşturmaktadır (1). FD’nin belirti ve bulguları çok değişkenlik gösterebilmekle birlikte, çoğu hastada geçirilmiş bir üst solunum yolu infeksiyonunu takiben görülebilir. Kadınlarda erkeklerden daha sık olarak görülür. Genellikle geçicidir ve tedavi yanıtı değişkendir.
Ses kısıklığının en sık nedenleri arasında ikinci en önemli neden, %15’lik bir oranla vokal fold (ses teli) nodülleridir.
Ses Teli Nodülleri, ses tellerinin birbiri ile temas ettiği serbest yüzeyde oluşan, iyi huylu (yani kanserle ilişkisi olmayan) büyümelerdir. Sesin yanlış ya da kötü kullanımına bağlı olarak oluşurlar. Sesin uzun süreli, yanlış ses şiddetinde, yanlış ses perdesinde ya da uygunsuz şekilde zorlanarak kullanılmasına bağlı olarak geliştiklerinden, kaba bir benzetme ile elimizde ya da ayağımızda oluşan nasırlara benzetilebilirler. Öğretmenler, ses sanatçıları, spikerler, çağrı merkezi çalışanları, din görevlileri gibi sesini profesyonel olarak kullanan bireylerde toplumun diğer kesimlerine göre çok daha sık olarak görülür.
Ses kısıklığının en sık nedenleri arasında üçüncü en büyük nedeni ise %9’luk bir grubu oluşturan laringofaringeal reflü olgularıdır.
* Lütfen form alanlarını giriniz, bilgileriniz gizli tutulmaktadır.