Benign Paroksizmal Pozisyonel Vertigo
BPPV hastaları genellikle baş hareketleri ile, yat...
Vertigo bir hastalık değildir. Vertigo, baş dönmesi, dengesizlik hissi, sersemlik hissi gibi ifadeler bireyin hissettiği denge bozukluğunu ifade etmek için kullanılan eş anlamlı sözcükler olarak düşünülebilir.
“Dengesizlik” hissi, “vertigo”, “baş dönmesi”, “düşecekmiş gibi olma”, “bayılacakmış gibi olma” gibi denge bozukluğunu ifade eden şikâyetler, nerede ise her bireyin hayatının bir döneminde en az bir kez deneyimlediği sorunlardır. Vertigo, aslında kendi başına bir hastalık değil, bir belirtidir. Pek çok değişik hastalık vertigo ile ilk bulgularını verebilir. Vertigo tek başına olabileceği gibi, beraberinde bulantı, kusma, kulakta dolgunluk veya basınç hissi, işitmede azalma gibi belirtiler de bulunabilir. Bazen vertigoya baş ağrısı, görme keskinliğinde azalma, kol ve bacaklarda uyuşma, çarpıntı gibi değişik sistemik bulgular da eşlik edebilir.
Vertigo sabit bir şekilde otururken, ayaktayken ya da yatarken de ortaya çıkabilmekle birlikte genellikle bir hareket ile başlar. Eğilirken, raf gibi yukarıda bir yere uzanırken, yatakta bir yönden diğer yöne dönerken, ya da oturulan yerden aniden kalkıldığında fark edilebilir. Günlük aktivitelerin yanı sıra, araçla yolculuk ya da deniz taşıtına binme sırasında da ortaya çıkabilir.
Vertigo gerçekten çevrenini bireyin etrafında dönmesi şeklinde hissedilebileceği gibi, sallanma, itilme, sarsılma, ayağın altından yer kayması gibi de fark edilebilir. Dönme şeklinde hissedilen vertigoda birey çevresindeki eşyaların döndüğünü hissedebilir ya da kendisi eşyaların etrafında dönüyormuş gibi olabilir.
Vücutta dengenin korunması, bilinç dışı bir şekilde birçok organ ve sistemin eş zamanlı olarak çalışması sayesinde sağlanır. Gözlerden, omurgadan, denge organının yer aldığı iç kulaktan, kol ve bacaklardan gelen bilgilerle oluşan vestibülooküler ve vestibulospinal adı verilen refleksler sayesinde baş ve vücut hareket halinde iken cisimlerin görüntüleri gözün retinasında sabit tutulabilir ve vücut duruşu (postür) sabitlenir. İç kulaktan yani denge oranından beyine giden bilgiler sayesinde bilinçli olarak dengenin korunmasına katkıda bulunulur.
Vertigo kelimesinin kökeni Latince dönmek anlamına gelen “verter” kelimesidir. Her iki kulakta yer alan denge organı (vestibüler labirent) ve bu organlardan başlayarak beyin sapına giden denge sinirinde (vestibüler sinir) bir uyarı asimetrisi oluşması sonucunda merkezi sinir sistemi tarafından aslında olmayan bir hareket algılanır. Bu aslında mevcut olmayan hareket algısına vertigo adı verilir.
Denge ile ilgili sorunlar, çocukluk çağından ileri yaşlara kadar her yaş grubunda görülse de, ilerleyen yaş ile birlikte sıklıkları artmaktadır.
Dengesizlik hissi (vertigo), çok farklı rahatsızlıklar nedeniyle ortaya çıkabilir. Bu nedenleri olabildiğince basit bir şekilde sınıflamak istersek şu başlıklar altında inceleyebiliriz.
Vertigoya en çok iç kulak ile ilgili hastalıklar yol açar.
Vertigo nedeninin belirlenebilmesi yani tanı koyulması için öncelikle detaylı bir Kulak Burun Boğaz muayenesi yapılmalıdır. Bu muayenenin ardından, gerekli görülürse işitme ve dengeye yönelik tetkikler gerçekleştirilir.
İşitmeye yönelik tetkikler yani odyolojik incelemeler vertigoya neden olan ve işitmede de geçici ya da kalıcı, kısa ya da uzun süreli sorun oluşturan iç kulak hastalıklarının tanısında yardımcı olur.
Denge bozukluğunun tanısı için basit ya da karmaşık farklı yöntemler kullanılabilir. Bunlara arasında en sık kullanılan videonistagmografi adı verilen tetkiktir. Bu tetkik sayesinde rahatsızlığın nedeninin iç kulaktan mı beyinden mi kaynaklandığı konusunda bilgi sahibi olunur. İç kulaktan kaynaklanan problemlerde vertigoya hangi iç kulak bölümünün yol açtığı hakkında bilgi sahibi olunur. Denge bozukluklarını (vestibüler bozuklukları) değerlendirmek amacıyla, test gözlüğü ve kızılötesi ışınlara duyarlı video kameralar kullanılarak nistagmusların (istemsiz göz hareketlerinin) kaydedilmesi sağlayan videonistagmografi ile ilgili detaylı bilgilere bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
Hastanın yaşına ve olası tanıya göre ayrıca kan tetkikleri, Doppler Ultrasonografi, Bilgisayarlı Tomografi ve Manyetik Rezonans gibi görüntüleme tetkikleri ve diğer branş hekimleri ile konsültasyon gerekli olabilir.
En sık baş dönmesi (vertigo) sebebi olan hastalıklar şunlardır:
Yukarıda belirttiğim üzere, vertigonun çok farklı nedenleri mevcuttur. Bunlardan bazılarının acil olarak değerlendirilmesi, tanı koyulması ve tedavisinin yapılması gerekir.
Vertigoyu oluşturan hastalığın nedenine ve tedavinin ne zaman başlatıldığına göre vertigo hissi saniyelerden günlere kadar uzanan farklı zaman aralıklarınca devam edebilir. Bu farklılık da tek başına vertigo nedenleri arasında ayrım yapılabilmesi için yardımcı olur.
Belirtilerin süresine göre en sık görülen vertigo nedenleri kabaca şu şekilde sıralanabilir:
Saniyeler süren vertigo: Benign paroksizmal pozisyonel vertigo
Dakikalar süren vertigo: Vertebrobaziler yetmezlik, Migren, Epilepsi
Saatler süren vertigo: Meniere hastalığı, akut perilenf fistülü
Günler süren vertigo: Vestibüler nörit, beyincik ve beyine ait damarsal hastalıklar, Akut Labirentit, Kafa travması
Haftalar süren vertigo: Multipl skleroz, iç kulak toksisitesi, vestibüler schwannoma (akustik nörinom), merkezi sinir sistemi damarsal hastalıkları
Elbette, yukarıdaki vertigo nedenleri en genel belirtiler ile yapılan bir sıralamadır. Farklı vertigo nedenleri tekrarlayan, ataklar halinde olan, tedavi edilmediğinde başlangıcından daha uzun süre devamlılık gösteren belirtilere yol açabilirler.
Vertigo tedavisi neden olan hastalığa göre değişiklik arz eder. Orta kulak iltihabına bağlı vertigo, antibiyotikler ve iltihap çözücü ilaçlar ile tedavi edilebilir. Meniere gibi iç kulak hastalıkları idrar söktürücü ilaçlar ve tuz kısıtlamasından fayda görür. Hipertansiyona bağlı vertigo, tansiyon düşürücü ilaçlar ile kontrol altına alınabilir. İyi huylu tekrarlayıcı vertigo (kristal oynaması), uygun baş boyun manevraları ile ilaç kullanılmadan tedavi edilebilir. İç kulak ve beyin damarlarını genişletici ilaçlar kullanılabilir.
* Lütfen form alanlarını giriniz, bilgileriniz gizli tutulmaktadır.