Alkolün İşitme Üzerine Etkisi
Alkolün işitme üzerine etkisi ile ilgili bir makal...
Gelişimsel Dil Bozukluğu – Gecikmiş Konuşma: Bir çocuk eğer başkalarının söylediklerini anlamakta (alıcı dil) zorlanıyorsa ya da duygularını, düşüncelerini yeterli düzeyde sözel olarak aktarmakta (ifade edici dil) güçlük yaşıyorsa gelişimsel bir dil-konuşma gecikmesi ile karşı karşıya olduğumuz söylenebilir.
Dil ve konuşma fonksiyonları birbirinden farklı fonksiyonlardır. Dil gecikmesi, konuşma gecikmesinden daha ciddi bir durumdur, çünkü dil çocuğun zihinsel gelişimine paralel olarak gelişir. Konuşma gecikmesi ise çoğunlukla sadece konuşmanın kronolojik yaş ile uyumsuz olması halidir. Çoğunlukla alıcı dil normal, ifade edici konuşma fonksiyonu ise geriden gelir.
Çocuklar bazı becerilerde yaşıtlarına göre geri kalabilir. Örneğin geç oturabilir, geç yürüyebilir. Bazı durumlarda bu gecikme kolaylıkla kapatılabilir. Dil – konuşma gecikmesi olan çocukların işitmelerini ve konuşma fonksiyonlarını değerlendirebilmek için bir Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı ve Dil Konuşma Bozuklukları Uzmanı tarafından değerlendirilmesi uygun olur. Bu sayede, çocuğun yaşamının sonraki dönemlerinde karşılaşabileceği sosyal, psikolojik ve davranışsal problemler ile öğrenme güçlüğü gibi ilerledikçe geriye çevirmesi zorlaşan sorunlar önlenebilir.
Çocuğunuz;
MUTLAKA bir Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı ve Dil Konuşma Bozuklukları Uzmanı tarafından değerlendirilmesini sağlayınız.
* Lütfen form alanlarını giriniz, bilgileriniz gizli tutulmaktadır.